Reiki en Dieren - 1   

 

Soms wordt mij de vraag gesteld of je met dieren bijzondere technieken moet toepassen tijdens de Reiki behandeling. Nee, dat is m.i. niet van bijzonder belang. Ik zal het proberen uit te leggen door te vergelijken met behandelen van een mens.

Als je bent opgeleid in het Usui Reiki Systeem, heb je vast wel geleerd dat het van belang is dat je het hoofd en de romp volledig behandelt (Zie ook Behandelposities onder Reiki). Doel hiervan is, dat je alle belangrijke organen (en orgaangebieden) aan bod laat komen door er Reiki naar toe te laten stromen. Reiki stroomt dan vanzelf in de juiste hoeveelheid naar de juiste plek in dat gebied. 

Het is dan ook niet van belang dat je verstand zou hebben van energiebanen, meridianen, chakra's energiepunten, anatomie van de mens (of dier of plant) enz.. Die worden namelijk door de gezondheid bevorderende werking van Reiki automatisch meegenomen, want: Reiki werkt totaal, op de gehele mens (holistisch).  Dus: waarom zou je je er überhaupt druk over (willen) maken?!?

Wat wél aan te bevelen is: als een bepaalde plaats merkbaar sterk uit balans is, beschadigd is, ziek is, noem maar op, dan doe je er na (of tijdens) de complete behandeling goed aan die plek extra te behandelen. Je behandelt dus de symptoomplek (uitingsplek van het "probleem") extra.

Bij mensen heb je echter tijdens de (professionele) behandeling ook rekening te houden met soms wat bijzondere omstandigheden en het karakter van degene die je behandelt. Zo zal iemand met een incest verleden het soms aanvankelijk niet prettig vinden als je je handen neerlegt op de lage onderbuik. Iemand met een zware verwonding zal het niet op prijs stellen als je je handen neerlegt op het pijnlijke wondgebied. Iemand die verbrand is, kan de hitte van je handen tijdens de behandeling niet op de beschadigde plek verdragen. Erg bange mensen kun je het best vooraf vertellen wat je gaat doen en het zonder aanraken voordoen, voordat je daadwerkelijk je handen neerlegt om aan de behandeling te beginnen. Het kan zelfs verstandig zijn vóór de behandeling uitgebreid uit te leggen hoe een behandeling werkt en wat de effecten van de behandeling zoal kunnen zijn. Zo zijn er allerlei dingen waarmee je rekening kunt houden; goed opserveren om de ander een beetje te leren kennen doet dan ook wonderen,  schept vertrouwen. Daardoor laat de ontvanger eigenlijk heel gemakkelijk en meestal zonder weerstand de behandeling uitvoeren en komt beter tot rust.

Bij dieren werkt het eigenlijk precies eender. Je Reiki werkt net zo goed, net zo volledig en je doet er goed aan zo volledig mogelijk hoofd en romp te behandelen. Echter: dieren hebben - meer nog dan mensen - allemaal een uniek karakter afhankelijk van hun soort. Een kat reageert globaal gezien dan ook heel anders dan een hond.  Daarbinnen hebben ze nog een aantal "persoonlijke" karaktertrekjes, waardoor de ene hond bijv. verschilt van de andere.

Omdat direct op het hoofd behandelen voor de meeste dieren te overweldigend is, is zó beginnen in de regel niet verstandig. Eigenlijk is m.i. de beste manier: benader het dier zoals je dat altijd doet. Aai als het een aaibaar dier is, kriebel achter de oren, aai van achterhoofd naar staart. Kijk of het dier je toestaat aangeraakt te worden en bij je wil blijven.

Als het dier zich eenmaal op je gemak bij je voelt, dan kun je op verschillende algemene plaatsen (schoft, achterhand, rug, zijkant flanken, nek en achterhoofd, kop zachtjes tussen de handen, enz.) gewoon je Reiki-stroom aanzetten en het dier behandelen. Kijk daarbij vooral naar de eerste reactie als je Reiki geeft en blijf kijken hoelang het dier het prettig vindt. Ze geven vanzelf en heel direct (door een blik, beweging, of gewoon door opstaan en weglopen) aan dat het genoeg is en/of niet meer op prijs gesteld wordt. 
Besef hierbij ook, dat de leefomstandigheden en al dan niet traumatische voorgeschiedenis van het dier voor een groot deel bepalen of het dier je toenadering en aanraking überhaupt wil toestaan (op dit moment). Een kat bijv. die altijd buiten heeft geleefd, is gewend zich te beschermen. De buik is een kwetsbaar gebied tijdens een gevecht en ze zullen aanvankelijk dan ook vaak niet toestaan dat je hun buik aanraakt, laat staan behandeld. Dring je toch aan dan krijg je niet zelden een pets uit schrikreactie (niet kwaad bedoeld, maar uit angst dus). Wanneer het dier je echter gaat vertrouwen, dan kun je gaandeweg steeds meer en makkelijker ook de buik aanraken en behandelen (niet teveel de eerste keer, maar gewoon tijd geven om te laten wennen).  

Wanneer je je zou willen toeleggen op behandelen van dieren, dan kan ik je als misschien wel belangrijkste tip geven: ga je eerst verdiepen in: Hoe benader ik een bepaald diersoort en wat voor reacties kan ik van dat diersoort verwachten. Als je dat onder de knie hebt, dan kun je met ze overweg en kun je je "gewone" Reiki-graden prima en afdoende gebruiken om allerlei zaken te behandelen. 
Als je je verder wilt verdiepen in het hoe en waarom van bepaalde klachten en problemen dan kan dat altijd nog. Maar het maakt voor de behandeling - in wezen - niet uit. 

Met vriendelijke groet, Namaste,

                                    Philip Secreve / SK - Reikicentrum,
                                    Traditioneel Usui Reikimaster.

 

© 1994-2007 - Philip Secreve / SK - Reikicentrum

  Naar Boven